DAB uvedie v tohtoročnej časti divadelnej sezóny ešte tri premiéry

10.01.2012 Nitra

Nitra 10. januára (TASR) - Prvou tohtoročnou premiérou v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre bude hra poľskej autorky Doroty Maslowskej „Dvaja úbohí Rumuni hovoriaci po poľsky“. Inscenácia v sebe spája komické momenty s vážnymi tónmi a v poslednom období sa stala divadelným hitom európskych javísk. Je príbehom dvoch mladíkov, ktorí putujú po Poľsku. Výlet je spočiatku humorný, no postupne ich príhody prestávajú byť smiešne. „Práve naopak, stávajú sa smutnými, ba dokonca desivými až obludnými. Divák musí rátať s tým, že táto hra nie je až taká veselá, ako by sa mu na prvý pohľad mohla zdať. Jej postavy odzrkadľujú celé spektrum správania ľudí a psychologického vrstvenia dnešnej spoločnosti,“ hovorí o svojej hre Dorota Maslowska.

Divák bude môcť sledovať príbeh mužov, ktorí sa po alkoholovo-narkotickej „jazde“ ocitnú na okraji veľkomesta a vyberú sa na bláznivú jazdu Poľskom, predstierajúc, že sú dvojica úbohých Rumunov. „Keď prestanú účinkovať narkotiká a prichádza vytriezvenie a hrdinovia stoja zoči–voči realite reprezentovanej podivuhodnými indivíduami, aj svetom opustených barov, hotelových recepcií, dieťaťa nevyzdvihnutého zo škôlky, nedodržaných termínov, stratených peňazí a práce,“ hovorí o inscenácii Dušan Nevín z DAB. V réžii Júlie Rázusovej uvidia diváci Kristínu Turjanovú, Jakuba Rybárika, Petra Oszlíka, Ľudmilu Trenklerovú, Alenu Pajtinkovú a Juraja Hrčku. Premiéra hry je naplánovaná na 27. januára 2012 v Štúdiu DAB.

DAB v priebehu sezóny 2011/2012 uvedie ešte ďalšie dve premiéry. Tridsiateho marca to bude dramatizácia slávneho románu Jane Austenovej \"Pýcha a predsudok\". V režijnom spracovaní Ľubomíra Vajdičku uvidia diváci spracovanie klasickej literárnej predlohy. Inscenácia chce divákovi ponúknuť plastický javiskový obraz starobylého sveta britského panstva, s dôrazom na silný príbeh, plnokrvnú kresbu postáv, ich peripetie, dramatické strety a následne aj šťastné rozuzlenie. Poslednou premiérou bude dánska komédia od Larsa von Triera s názvom \"Kto je tu riaditeľ?\". Hra zavedie divákov do krachujúcej počítačovej firmy. Hlavný hrdina Ravn je riaditeľom a zároveň aj majiteľom firmy. Túto skutočnosť však pred svojimi kolegami skrýva a vydáva sa už desať rokov za obyčajného radového zamestnanca firmy. V réžii Jána Luterána uvedie DAB premiéru tejto inscenácie 1. júna.
 

Vyberte región